Työelämä kaipaa kaiken ikäisiä

 


Mitä nuoret odottavat työelämältä? Mitä työnantajan tulee huomioida nuoria rekrytoidessaan? Mikä motivoi ja miten johdetaan? Näihin kysymyksiin pohdimme vastauksia Vastavirta-podcastin kolmannessa jaksossa, johon keskustelukaveriksi on saapunut Santtu Suominen. Santulla on noin kymmenen vuoden kokemus ohjelmistoteollisuudesta ja tiimien vetämisestä,

Työelämä kaipaa kaiken ikäisiä

Ylen julkaiseman artikkelin mukaan nuoret ovat huolissaan pelkoa lietsovasta uutisoinnista. Toisinaan pelkoa luo kotimaassa tapahtunut puukotus ja toisinaan taas venäjän tolvailut. Mikä yhteiskuntaamme vaivaa? Nuorisolta kysyttäessä, he kaipaavat lähinnä perinteisiä arvoja yhteiskunnassa, kuten yhtenäisyyttä. Osa-aikaisesta pessimistisyydestään huolimatta, nuoret tuovat työpaikoille omat arvonsa, energiansa ja ennenkaikkea ennakkoluulottoman asenteensa, jolla haastetaan vallitseva nykytila.

Tämä on tietenkin kaikki tervetullutta. Mutta vastapainoksi kaikelle pöhinälle tarvitaan kokeneempia työntekijöitä, joilla on rohkeutta, osaamista ja halua opettaa työelämän perustaitoja nuorille.

“On hyvä olla sellaisia työntekijöitä, jotka voivat ottaa opetusvastuuta ja ohjausvastuuta”, muistuttaa Santtu.

Vaikka eri ikäisillä ja eri lähtökohdista tulevilla työntekijöillä voi olla erilaisia tarpeita ja haluja toteuttaa itseään työelämässä, motivaation syntyyn vaikuttavat hyvin samanlaiset tekijät. Motivaatiosta, johtamisesta ja merkityksellisyyttä keskustellessamme tulin tehneeksi muistilistan asioista, joita pidin tärkeinä. Listasta tuli sen verran timanttinen, että laitan sen tähän alle teidänkin luettavaksenne.

 


  1. Jos tahdot motivoituneita työntekijöitä niin varmista, että työntekijän henkilökohtaiset tavoitteet ovat linjassa yrityksen tavoitteiden kanssa.
  2. Työntekijä on tuottavimmillaan flow-tilassa, joka edellyttää, että työtehtävissä on riittävästi haastetta. Älä siis anna liian yksinkertaisia tehtäviä. Kyllästynyt työntekijä ei takuulla ole motivoitunut kovin pitkään.
  3. Motivaatio lisääntyy asettamalla realistisia ja mielekkäitä tavoitteita. Huom! Lukuisten tutkimusten ja esimerkiksi kirjailija Daniel Pinkin mukaan luovassa työssä ihmisen motivaatio voi kärsiä jos tavoitteet ovat liian rajoittavia.
  4. Taitava johtaja tuntee alaisensa ja ymmärtää mihin erilaiset ja eri tilanteissa elämäntilanteissa olevat ihmiset kykenevät.
  5. Yhteiskunta on rakennettu meitä ihmisiä varten, joten lopetetaan sen haukkuminen ja sen sijaan tehdään töitä sen eteen, että se olisi huomenna vähän parempi.

Mielenkiintoisen keskustelun päätteeksi Santtu listasi kolme asiaa, jotka hän ottaisi mukaansa autiolle saarelle.

  1. Siimaa
  2. Puukko
  3. Piikivi

Vieraaksi Haltun podcastiin? Ota yhteyttä Mikki Ylevään.