Nämä työkalut raivaavat lisää aikaa oppimiselle

Tämä kirjoitus on jatkoa edelliselle kirjoitukselle, jossa kerroimme miksi salasanan nollaamista varten on tarvittu IT-henkilö.

Suomessa on 56 kaupunkia ja kuntaa, joiden väkiluku ylittää 20 000. Näistä kaupungeista suurin osa huolehtii virkamiestensä, opettajiensa ja oppilaidensa käyttäjätunnuksista Microsoftin Active Directory-tietokantapalvelun avulla. Tärkein syy kyseisen palvelun käytölle on kaupungin tietohallinnon tarve tietää, että ketkä käyttävät kaupungin verkon palveluita.

Microsoftin AD-käyttäjähallinnan ollessa suosituin ratkaisu, olemme suunnitelleet työkalumme tukemaan erityisesti Microsoftin-ympäristöjä.

Nyt esittelen kolme eri tuoteratkaisua, jotka mahdollistavat salasanan nollaamisen itsepalveluna.

  1. Jos työskentelisit kaupungissa, joka olisi perustettu tänään, valitsisit todennäköisesti tämän teknologiaratkaisun. Puhtaalta pöydältä aloittaessa voisit valita pilvipalvelut paikallisten palvelimien sijaan ja varmaan tekisitkin niin. Tällöin käyttäjätietoja ja tunnuksia hallittaisiin Microsoft Azure AD Basic -pilvipalvelulla. Pakolliset palvelut, kuten sähköpostin, kalenterin sekä office-ohjelmistot, järjestät hankkimalla Office 365 Premium-palvelun pilvestä. Jos käytössäsi on Microsoft Azure AD Basic sekä Microsoft Office 365 voit sallia oman salasanan vaihtamisen ylläpitäjänä Office 365-hallintakeskuksen kautta.
  2. Microsoft Azure AD Premium P1 lisenssi on saatavilla myös osana Microsoft Enterprise Mobility + Security tuotepakettia. Microsoft Enterprise Mobility eli tuttavallisemmin EMS, tarjoaa monipuoliset laitehallinta ja tietoturva-ominaisuudet ja on hyvä vaihtoehto mikäli kannustat ihmisiä käyttämään omia päätelaitteita työasioiden hoitoon.
  3. Paikallinen AD-palvelin ja Haltu salasananvaihtopalvelu. Tutustu tähän, jos organisaatiosi käyttäjähallinta on hoidettu paikallisella, yhdellä tai useammalla AD-palvelimella. Tässä tapauksessa salasanan nollaaminen itsepalveluna on helpoin rakentaa yhdistämällä Haltun salasananvaihtopalvelu paikalliseen AD-palvelimeen. Haltun salasananvaihtopalvelu on helppokäyttöinen, verkkoselaimessa toimiva palvelu, jonka ansiosta käyttäjä voi nollata unohtuneen salasanan esimerkiksi omalla älypuhelimellaan.

Elämme mielenkiintoisia aikoja ystävä hyvä. Iso osa perinteisesti toimisto-ohjelmistoista on siirtymässä pilveen. Perinteiset laskentaulukot ja tekstidokumenti tuotetaan yhä useammin suoraan nettiselaimella, eikä tietokoneelle asennetulla word-ohjelmalla. Paikallisesti käytettäviä palveluita korvataan pilvipalveluilla ja tämä näkyy myös microsoft-tuotteiden hinnoittelussa. Microsoftilla on tuhansia eri lisenssivaihtoehtoja mistä valita ja hankinnan tekeminen voi viedä tuskallisen paljon aikaa. Tässä käyttöösi yksi vertailutaulukkoa, jota voit käyttää kun valitset AD-palvelua pilvestä. 

Haluatko lisää tietoa? Jutellaan tarkemmin puhelimessa tai vaikka skypen ääressä. Varaa kalenteristani aika tämän linkin kautta.

-Mikki
0408698887