MPASS-kirjautumisen haasteet kunnissa

Ensin hieman taustaa, jotta voimme osoittaa, miksi asiasta voimme väittää jotain tietävämme..

Teemme päivittäin töitä eri oppimisympäristöjen, sähköisten työpöytien, kertakirjautumisintegraatioiden sekä muiden periaatteessa yksikertaisten – mutta käytännössä monimutkaisten ja vaikeasti ymmärrettävien – kokonaisuuksien kanssa.

Ensimmäiset kertakirjautumisratkaisut toimitimme vuonna 2011 Kauniaisiin Unelmakoulu-hankkeeseen, joka onkin toiminut mm. Airo-työpöydän ja Edison-oppimisympäristön sekä Lifelearn Platform -palveluiden lähtökohtana.

Suomessa olemme olleet perustajamme Ilkka Hakkarin edustamana mukana Educloud Alliancessa, joka toimi lähtölaukauksena yhteiselle kirjautumisalustalle, jota MPASSid nykypäivänä edustaa. Ilkan rooli oli toimia pääarkkitehtina, hänen kokemustaan ja pitkää osaamistaan on hyödynnetty koko ratkaisun suunnittelussa ja toteutuksissa, joten Haltulla on vähintäänkin hyvät lähtökohdat toteuttaa näitä kansallisia (ja kansainvälisiä) kirjautumisintegraatioita.

Viimeisimpänä suurena käyttöönottona olemme suunnitelleet ja toteuttaneet MPASSid:n käyttöönottoa Edison-kunnissa. Lähtökohta on sinällään ollut haastava, koska monet ”myyntimiehet” markkinoivat alustaa tyylillä ”ota käyttöön ja se on siinä”. Tilanne on kuitenkin varsin erilainen, jos kunnassa on jo kertakirjautumisratkaisu olemassa ja MPASSid:n myötä käyttäjän identifioima tunnus muuttuu. Tästä luonnollisesti seuraa se, että aiemmin toimineet ja linkitetyt palvelut eivät enää pystykään tunnistamaan käyttäjää vaan oletetaan kyseessä olevan täysin uusi käyttäjä. Vielä suurempaa sotkua saadaan aikaan, jos osa palveluista hyödyntää MPASSid-tunnusta, mutta samalla pyrkii hakemaan eri taustajärjestelmistä tietoa perustuen muuhun kuin MPASSid:n tarjoamaan identiteettiin.

Edisonin tapauksessa Ilkka piirsi kuvia eri skenaarioista, jotka ovat nähtävillä ao. liitteessä (vaatii sähköpostiosoitteen antamisen). Skenaarioiden perusteella ei sinänsä vielä pysty toteuttamaan toimivaa arkkitehtuuria, mutta sen pohjalta pitäisi pystyä ottamaan huomioon tärkeimpiä seikkoja, kun MPASSid:tä ollaan kunnassa ottamassa käyttöön.

 

LATAA TÄSTÄ

 

Tarjoamme myös apua kokonaisuuden suunnitteluun ja käyttöönottoon täysin riippumattomasti tai esimerkiksi ottaa osaa käyttöönottoihin joko etäneuvottelun kautta tai osallistumalla suunnittelupalavereihin.

Tarjoamme apua myös palveluntarjoajille MPASSid-tunnistautumisen käyttöönottoon omassa palvelussa, oli sitten kyse teknisestä integraation käyttöönotosta, käyttäjien provisioinnista tai muista teemoista, jotka liittyvät erilaisten integraatioiden toteutukseen, koska olemme melko varmoja, että samat asiat on meillä ratkottu jo vähintäänkin kertaalleen.

Ja emme missään nimessä tule ylihinnoittelemaan tätä osaamista ”arvopohjaisesti” vaan teemme työtä joko päivä- tai tuntihinnalla, kunhan ensin katsotaan yhdessä, millaisen ongelman kanssa painitaan.